Lahtelaisvaltuutettu Seppo Korhonen: ”Elisa Lientola jakaa sosiaalisessa mediassa vaihtoehtoista totuutta”

26.11.2019

”Elisa Lientola jakaa sosiaalisessa mediassa vaihtoehtoista totuutta ja uhoaa, että ilman perheklinikkaa ei yhtymäkokouksesta ole kotiin tulemista”, toteaa Asukkaiden Lahti valtuustoryhmää edustava Seppo Korhonen.

(Päijät-Media / Kari Mustonen 26.11.2019)
Lahtelainen Asukkaiden Lahti -valtuustoryhmän Seppo Korhonen on närkästynyt vasemmistovaltuutettu Elisa Lientolan tavasta sumuttaa perheitä sosiaalisessa mediassa. Politiikassa ei ole korrektia käyttää sanaa ”valehtelu”, niinpä Korhonen käyttää ilmaisua ”vaihtoehtoinen totuus”.
Korhonen pohjustaa asiaa näin:
-Tein Lahden kaupunginvaltuuston budjettikokouksessa seuraavan esityksen hyvinvointiyhtymän perheklinikan perustamiseksi:
”Lahti käytti lastensuojelun kustannuksiin vuonna 2018 lähes 20 miljoonaan euroa. Panostamalla ennakoivasti perheiden auttamiseen ja ongelmien ratkaisuun, saadaan hyvinvointiyhtymän arvion mukaan parannettua perheiden hyvinvointia sekä sen myötä merkittäviä säästöjä yhteiskunnalle. Lahden kaupunginvaltuusto päättää lisätä ostoihin hyvinvointiyhtymältä 2,0 miljoonaa euroa käytettäväksi yhtymän jo aiemmin esittämän perheklinikan perustamiseen.”

Ei perheklinikkaa

-Tiedusteltuani Päijät-Hämeen vastuulliselta henkilöltä yhtymän aiemmin esittämän perheklinikan perään. Sain seuraavan kirjallisen vastauksen:
”Yhtymän vuoden 2019 talousarvioon ei sisälly lisäresursseja perustason lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen vahvistamiseen. Toiminnallista muutosta tehdään nykyisillä resursseilla (TA20 resurssit).”
-Uuden lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen palvelumallin rakentaminen on aloitettu ja tavoitteena saada toiminta käyntiin viim. 1.8.20. Kyse ei ole perheklinikkamallista, johon sisältyi siis ajatus merkittävistä lisäresursseista. Kun lisäresursseja ei ole, resursseja siirretään nyt perustasolle ja uusilla toimintamalleilla koitetaan vastata tarpeeseen.

Kunnilla ei halukkuutta

Korhosen mukaan edellä kerrottu tarkoittaa selkokielellä sitä, että kunnat eivät ole olleet halukkaita myöntämään rahaa perheklinikan perustamiseen, eikä se ole perusteilla vaikka sillä käytännössä säästettäisiin ennaltaehkäisevästi moninkertaisesti perheiden pahoinvoinnin, mielenterveysongelmien ja huostaanottojen kustannuksista.

”En ole aiemmin törmännyt yhtä räikeään bluffiin”

-Esitystäni kannatti Pro Lahti -valtuustoryhmän Kalle Aaltonen. Vain muutama valtuutettu asettui äänestyksessä tukemaan esitystä. Vasemmistoliiton Elisa Lientola äänesti esitystä vastaan. Nyt hän jakaa sosiaalisessa mediassa vaihtoehtoista totuutta ja uhoaa, että ilman perheklinikkaa ei yhtymäkokouksesta ole kotiin tulemista, Korhonen sanoo.
-Tämän tehdessään Lientola hyvin tietää, ettei yhtymän hallitus (18.11.2019) esittänyt 16.12.2019 kokoontuvalle yhtymäkokoukselle talousarvioesityksessään perheklinikan perustamista, eikä muitakaan lisäresursseja tähän toimintaan.
-Pidän erittäin valitettavana vääristellyn tiedon levittämistä valitettavan monelle perheelle ja lapsiperheelle omakohtaisesta kipeästi asiasta. En ole aiemmin luottamustehtävissäni törmännyt yhtä räikeään bluffiin, Korhonen sanoo.

*