Tie miehen sydämeen on koskettava komedia

15.10.2019


Tie miehen sydämeen on ajankohtainen kuvaus kohtaamisista, inhimillisestä vuorovaikutuksesta, siitä mitä ihminen ihmiselle voi olla ja mitä pitäisi olla. (kuva: Kari Mustonen)

(Päijät-Media / Kari Mustonen 15.10.2019)
Lahden Vaahterasalissa ensi-iltansa 19.10. saavaa näytelmää Tie miehen sydämeen voi nimittää vaikkapa koskettavaksi komediaksi.
Ennakkotietojen ja lehdistölle esitetyn pätkän perusteella voisi arvella, että näytelmässa vuorottelevat komedian hauskuus ja reaalielämän raadollisuus. Ison osan (jos ei kerrassaan valtaosaa) ottaa isän ja pojan välinen suhde, ainakin se ajatteluttaa.
Hollolan Näyttämö on eräs harrastajateattereista, jota voisi paikallisuudestaan huolimatta luonnehtia maakunnalliseksi teatteriksi ainakin sen perusteella, että katsojat tulevat ympäri Päijät-Hämettä.
Vaikka teatterin nimi viittaa naapurikuntaan, on teatteri nykyään lahtelainen. Teatterin syntysijoilla Hollolassa ei sille ollut enää toimintaedellytyksiä. Lahdessa on erinomaiset tilat ja runsaasti potentiaalisia teatterin ystäviä, tosin entisen kotikunnankin teatterista tykkäävä väki Lahteen tulee.

Hyvä teatteri luotiin ammattimaisella ohjauksella

Nykyään lahtelaistunut Hollolan Näyttämö aloitti 40 vuotta sitten, ammattilaisten ohjauksella luotiin hyvä teatteri. Harrastajataustastaan huolimatta näyttelijät ovat perustamisesta lähtien olleet lähes ammattimaisen taitavia osaajia, sitoutuminen on ollut lujaa.
Hollolan Näyttämön puheenjohtaja Riikka Salokannel arvelee, että juuri amatööriys tekee teatterista hyvän. Sinnikäs teatteri on valmistellut vähintään yhden produktion vuodessa. Esitettyjen teosten kirjo on suuri: vanhoista klassikoista varta vasten näyttämöläisille kirjoitettuihin teksteihin.

Ajankohtainen kuvaus ensi-iltaan

Lauantaina 19.10. Lahden Vaahterasalilla saa ensi-iltansa juhlavuoden näytös Eppu Nuotion ja Tiina Brännaren käsikirjoittama ja lahtelaisen Auli Walleniuksen ohjaama Tie miehen sydämeen.
Esitys on ajankohtainen kuvaus kohtaamisista, inhimillisestä vuorovaikutuksesta, siitä mitä ihminen ihmiselle voi olla ja mitä pitäisi olla.
Näennäisesti keveän tarinan keinoin näytelmä koskettaa vanhemmuutta, yksinäisyyttä, välittämistä ja rakkautta.
(Käsikirjoitus: Eppu Nuotio ja Tiina Brännare, ohjaus Auli Wallenius. Rooleissa: Veijo Hassinen, Risto-Matti Kutila, Mervi Valtanen, Tuukka Salmi, Katariina Juurikkala, Pia Laaksonen, Titta Kutila ja Kristiina Kylliäinen.)

*