Nunnaluostari ja munkkiluostari Lammille? Myös lähdeveden myyntiä tulossa luostarikeskukseen

25.8.2019

 

Toiminnanjohtaja Hannu Pöyhönen arvioi, että tulevaisuudessa Panagiassa on nunnaluostari ja munkkiluostari. Näköpiirissä on myös omaa lähdeveden myyntiä.

(Kari Mustonen 25.8.2019)
Lammilla, Hämeenlinnan ja Hollolan rajamailla Ronnin kylässä sijaitseva Panagia on portti ortodoksisuuden juurille. Reilut puolikymmentä vuotta sitten toimintansa aloittanut yhteisö on  vuosien aikana rakentunut niin, että sen monet rakennukset ovat saaneet laitoksen henkeen kuuluvan ilmeen. Alue on suuri, noin 32 hehtaaria, tarjolla on rauhaa.
Maallikon saattaa sekoittaa Panagian koko nimi, se on: Kaikkien Athosvuoren pyhien
Perintösäätiön ”luostarikeskus”. Kysymyksessä on kuitenkin puhdas ortodoksiyhteisö. Athosvuori puolestaan on perinteinen vahvan ortodoksisuuden tyyssija.
-Kokonaisuutta on rakennettu lahjoituksin ja lahjoitusvaroin, sanoo Panagian toiminnanjohtaja Hannu Pöyhönen. Nopean eri osien rakentamisen ja kehittämisen jarruna on kuitenkin varojen vähyys, kaikki maksaa. Yhteisö kuitenkin rakentuu ja kehittyy jatkuvasti ja päämäärä on selkeä.
-Tarkoitus on, että tänne perustettaisiin kaksi luostaria: nunnaluostari ja munkkiluostari. Hosumalla ei Panagiassa kuitenkaan Pöyhösen mukaan edetä, ehkä kuvaava sanonta voisi olla: rauhallisesti ja harkiten.
Valmistumisensa loppusuoralla on esimerkiksi päärakennuksessa sijaitseva kaunis kappeli, jonka seinät peittyvät Kristuksen elämän kuvauksilla ja pyhäinkuvilla. Myös kirkon ikonostaasi saa syvyyttä ilmeeseensä.

”Panagian lähdevettä?”

Tulevaisuus saattaa tuoda tullessaan Panagialle oman erikoisen myyntiartikkelinsa. Alueella näet sijaitsee puhdasvetinen lähde. Sen vettä on tarkoitus hyödyntää ja jos, niin luvassa voi olla jopa menestysartikkeli.
-Olemme selvittäneet asiaa eikä esteitä lähdeveden pullottamiselle ole, Pöyhönen sanoo. Veden pullottaminen ja myynti voi tulevaisuudessa olla hengelliselle yhteisölle iso juttu.
-Heinäveden nunnaluostarissa Lintulassa valmistetaan tuohuksia ja Valamon munkit valmistavat muun muassa mehuja ja viinejä. Me emme halua kilpailla, me voimme myydä vettä, Pöyhönen sanoo.

Athos -säätiö

Athos -säätiön hallitsema Panagia -luostarikeskus palvelee erilaisten näyttelyiden, koulutustapahtumien ja hartaussessioiden keskuksena ja hengellisen oppimisen areenana. Kantavana voimana on ortodoksinen perintö ja perinne. Panagia haluaa tehdä tunnetuksi ja myös syventää ortodoksiuskonnon uskon ja ajattelun tuntemusta.
Ajatus, että ortodoksisuus perustuu enemmän vetovoimaan kuin huomion herättämiseen, saa Pöyhöseltä myöntävän nyökkäyksen.
Kreikassa sijaitseva Athos on ortodoksisen kirkon merkittävimpiä hengellisiä ja myös luostarielämän keskuksia. Se on myös esimerkiksi ikonitaiteen perinnön merkittävä säilyttäjä. Athosvuoren alueella sijaitsee 20 ortodoksista isoa luostaria sekä lukuisia sivuluostareita ja erakkomajoja.

*